English
 

Nyheter - 2014


2014-12-17  Ramavtal med Vattenfall

Kraftkonsult och Vattenfall Eldistribution har idag ingått ramavtal gällande tekniska konsulttjänster.

Avtalet innehåller tjänster inom områdena lokal- och regionnät på Vattenfalls nätområden i Sverige. Avtalet är tvåårigt med option på ytterligare två år. Exempel på tjänster är inom beredning, projektering, projektledning, utredning, fältmätning, kontrollarbeten och besiktning m m.

Vi hoppas att samarbetet ska bidra till att Vattenfalls nät fortsatt håller hög standard.

Avtalet träder i kraft den 1 januari 2015.

Vattenfall6xnyhet

 2014-12-01  Utökat samarbete med One Nordic

Kraftkonsult har fått förmånen att hjälpa One Nordic med projektledning i Hälsingland med slutkund Fortum.

Vi har tagit detta uppdrag med kort varsel och hoppas att One Nordic i sin strävan mot slutkund ska bli nöjda.

Tidigare samarbeten är inom området beredning.

1


2014-11-27  Hälsoprofilbedömning

Kraftkonsult har genomfört en hälsoprofilbedömning för att få reda på hur våra anställda mår, vad vi gör bra och vad vi kan förbättra.

En hälsoprofilbedömning som denna anser vi vara väldigt viktig då varje enskild medarbetare är högst betydelsefull i vår organisation.

Att förstå kopplingen mellan livsstil och välmående är ytterst viktigt för att vi ska trivas med vår vardag, vår fritid och vårt jobb.

 2014-11-17  Arbetsmarknadsdag på STI

Natascha, Isabella, Tommy och Kent på Kraftkonsult har varit på arbetsmarknadsdag på STI (Stockholms Tekniska Institut) för att presentera företaget och berätta om vad vi kan göra för elkraftstudenterna på skolan.

I vår monter kunde man göra allt från att diskutera framtiden och vad vi kan erbjuda till att tävla i att gissa antalet kabelstumpar i en glasburk.

20141112 143111

STI bedriver en så kallad KY-utbildning där eleverna bland andra utbildningar studerar elkraft. Utbildningen är ett mellanting mellan gymnasiets tekniska program och universitetens civilingenjörsutbildningar. I utbildningen ingår 20 veckors praktik, så kallad LIA (Lärande i Arbete).

Lycklig vinnare av fyra trisslotter blev Linus Nordström.

STI


2014-11-07  Kraftkonsult firar

Kraftkonsult firar det fantastiska arbete som utförs månad efter månad med tårta på alla kontor!

Några av anledningarna till vårt stabila arbete är våra fantastiska medarbetare som levererar resultat till våra kunder. Hög beläggning skapar förutsättningar till stabilitet.

Tårtbild


2014-10-31  Kraftkonsult inleder nytt samarbete

Kraftkonsult och Jämtkraft har i dagarna ingått ett samarbetsavtal gällande beredning. Avtalet är skrivet på ett år med möjlighet till förlängning.

Vi hoppas att detta samarbete ska bidra till att Jämtkraft fortsatt kan hålla hög standard på sitt nät och att vi kan underlätta i deras strävan efter det. Vi kommer att inleda samarbetet med att sätta upp ramar för hur beredningarna skall utformas enligt Jämtkrafts önskemål.

Jämtkraft

2


2014-10-28  Kraftkonsult på besök hos yrkeshögskolan i Arboga

Arbogas yrkeshögskoleutbildning utbildar blivande elkraftingenjörer. Yrkeshögskola är en utbildningsform där man kombinerar teoretiska studier och praktik, så kallad LIA (Lärande i arbete), i samarbete med potentiella arbetsgivare. Utbildningen är två år och den sammanlagda praktikperioden är 20 veckor.

Skolan har identifierat ett behov på marknaden av personer med den här utbildningserfarenheten. Utbildningen är ett mellanting mellan gymnasiets tekniska/naturvetenskapliga utbildningar och universitetens civilingenjörsutbildningar. Karaktären på utbildningen har mer av praktik och verklighet än många andra utbildningar.

Syftet med besöket var dels att göra Kraftkonsult känt för eleverna och för skolan. Ett annat av våra syften var att informera om marknadsläget, möjligheterna till praktikplats och försöka attrahera arbetskraft till företaget.

Mottagandet av eleverna kändes väldigt bra och många blev intresserade av att göra sin praktik hos oss, vilket är glädjande.2014-10-28  Kraftkonsult tar hem storfångsten

Är det Kraftkonsult som tar hem storfångsten i Norrland? Svaret på frågan är nej, men vi syns ändå utanför Jättendal långt från linjen vilket är riktigt glädjande.

Detta tillhör inte våra normala uppdrag - men vilken storfångst! Stort grattis till herr Karlsson som drog upp fisken.

Fiske


2014-09-26  Vi välkomnar våra tekniksprångare

Som tidigare nämnts här på hemsidan har vi tagit emot två praktikanter genom Tekniksprånget som ska vara med oss i fyra månader.

Våra två unga ”tekniksprångare" Natascha och Isabella kommer att driva ett projekt för att förbereda företaget för ISO-certifieringar. Båda är 19 år gamla och kommer från Söderhamn respektive Stockholm.

Isabella sitter på Stockholmskontoret tillsammans med Göran och ska följa projektledningsprocesserna här på Kraftkonsult och Natascha befinner sig på Söderhamnskontoret för att följa beredningsprocesserna. I juni tog Isabella studenten från Globala Gymnasiet och har sommarjobbat på restaurang Vapiano i Gamla Stan i Stockholm. Även Natascha tog studenten i juni, från Staffangymnasiet, och har laddat upp inför praktiken i sommar.

Vad fick dig att söka till Tekniksprånget?

Isabella: Ja, framför allt var det mina kära föräldrar som tyckte att de illrosa informationsbladen som damp ned i brevlådan var intressanta. Då de hade fått mig att läsa om det verkade det som något kul att hålla på med i höst och jag sökte, egentligen utan några större förhoppningar om att komma in. Men det gjorde jag!

Natascha: Från första stund då det rosa bladet kom har jag tyckt att det vore en riktigt bra och rolig sak att göra direkt efter gymnasiet då jag inte är helt säker på vilken utbildning jag vill gå. Jag trodde inte heller jag skulle ha sådan tur att få en praktikplats, men det hade jag!

Hur känns det nu då, i slutet av första veckan hos oss?

Isabella: Det känns så himla bra! Jag är otroligt glad att jag hamnade hos just Kraftkonsult eftersom att det är ett väldigt personligt och litet företag med så snälla medarbetare. Dessutom är jag väldigt nöjd över att jag och Natascha faktiskt får ett stort projekt att ta hand om, jag vet många som praktiserar via Tekniksprånget och som bara får triviala, onödiga uppgifter och rundvisningar.

Natascha: Det känns jättebra! Även om det är ett ganska omfattande projekt som jag och Isabella ska ha hand om så är jag riktigt glad över den här möjligheten och att jag hamnade hos just Kraftkonsult. Det här kommer bli några riktigt spännande, lärorika månader.

Vad vill du bli i framtiden?

Isabella: Ja, just nu är jag helt inställd på Civilingenjör och vill gå teknisk fysik. Men sådant kan ändras förhållandevis kvickt hos mig; för ett år sen var jag lika inställd på att bli läkare.

Natascha: Jag har tre linjer att välja på som jag anser vara mest intressanta. Det är industriell ekonomi, energi och miljö eller design och produktframtagning. Sen får vi se om det blir civilingenjör eller något annat.

Vi tackar Isabella och Natascha för intervjun och önskar dem lycka till med det projekt de ska driva, under handledning av Tommy och Göran.

Natascha BondjersIsabella Gagner


2014-09-11  Nytt avtal med Härjeåns Nät

Kraftkonsult och Härjeåns har i dagarna kommit överens om ett samarbetsavtal gällande beredningstjänster för el och opto.

Avtalet är ettårigt med möjlighet till förlängning. Samarbetet innebär att Kraftkonsult avlastar Härjeåns i deras ansträngningar för att kvalitetssäkra näten.

Första uppdraget är ett HSP-kabelprojekt i Bispgården där vår nyanställde Lars Storm har ansvaret.

Vi hoppas att detta ska bidra till ökat kundvärde och ser fram emot ett långsiktigt samarbete.

Härjeån
3


2014-08-11  Nytt uppdrag åt Infratek i Stockholmsområdet

Kraftkonsult och Infratek har idag tecknat ett ettårigt samarbetsavtal gällande projektledning.

Ramavtalet omfattar resursförstärkning avseende konsulttjänster för projektledning av lokalnät i Stockholmsområdet. Göran Olsson, vår duktige man i Stockholmsområdet, har utsetts till projektledare för uppdraget.

Vi känner att detta kommer att tillföra mervärde och hoppas på ett långsiktigt och gott samarbete.

Infratek AB
Infratek3


2014-07-08  Tillsättning Tekniksprånget

 Tekniksprånget

Tillsättning Tekniksprånget 2014

Kraftkonsult är registrerade i Tekniksprånget som drivs av Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Syftet är att tillhandahålla praktikplatser och intressera ungdomar för ingenjörsyrket. Vi annonserade efter praktikanter och har nu gått vidare med Natascha och Isabella. Natascha kommer att praktisera i Söderhamn och Isabella  i Stockholm. De kommer att erbjudas en fyra månader lång praktik på företaget.2014-07-02  Nytt uppdrag

Kraftkonsult har i dagarna kommit överens med Vattenfall Services Nordic AB om ett tvåårigt samarbete gällande projektledning och beredning i Stockholmsområdet.

Projekten samordnas av Kraftkonsult genom projektledning och beredning vilket ska effektivisera utförandet av uppdragen genom kunskap, effektiv kommunikation och helhetsperspektiv. Vi hoppas att detta ska bidra till ökat kundvärde och ser fram emot ett långsiktigt samarbete.

Infratek4


2014-06-01  Välkommen Veronica

Veronica Ericsson börjar hos oss den 1 juni. Veronica har bred erfarenhet av avtals- och tillståndsfrågor vid markintrång inför ny- och ombyggnation av elledningar.

Veronicas huvudfokus är markavtal, intrångsvärderingar och tillståndsansökningar till kommuner och myndigheter. Hon arbetar även med inmätningar, utsättningar och GIS- och CAD-frågor. Med bakgrund som arkeolog har hon god kunskap om kulturmiljöfrågor och GIS. Veronica är strukturerad, kunnig och serviceinriktad och mån om att leverera en komplett och korrekt produkt. Hon har efter 20 år återvänt till Hälsingland för att rusta upp och bo på en gård utanför Söderhamn.

Veronica Eriksson


2014-06-01  Stöd i Stockholm och Söderhamn

Under våren och sommaren får Stockholm och Söderhamn stöd av Philip och Jesper. Vi önskar dem varmt välkomna.

Kraftkonsult har i samarbete med Stockholms Tekniska Institut tagit in Philip Khouri som praktikant på Stockholmskontoret under tio veckor. Under sommaren får han förlängt visstidskontrakt. Dessutom kommer Söderhamnskontoret att visstidsanställa Jesper Edberg.

Philip studerar vid Stockholms Tekniska Institut och har tidigare erfarenheter från entreprenadsidan. Jesper studerar vid Gävle Högskola.

Philip K


2014-05-27  Välkommen Cattis och Lasse

Vi har glädjen att meddela att den 1 augusti börjar Chatarina Fänjemo och Lars Storm hos oss. De kommer att arbeta med beredning, projektering och projektledning och kommer båda att arbeta på vårt kontor i Gävle.

Cattis och Lasse har lång erfarenhet i branschen och kommer att bli en stor tillgång för Kraftkonsult.

Lars har lång erfarenhet av projektering och beredning i distributionsnät. Han är mycket erfaren inom avvägning och konstruktion av luftledningar samt har stor vana vid att internutbilda egen personal.

Chatarina är en noggrann, engagerad kvinna i ett mansdominerat yrke, där ödmjukhet och förmågan att lyssna är nyckeln till bra överenskommelser mellan markägare och elnätsägare. Hon jobbar lika bra ensam som i grupp och har flera års erfarenhet av beredning i både luft och mark (lokalnät).

Lars Storm
Chatarina Fänjemo


2014-05-23  Sökande Tekniksprånget 2014

 Tekniksprånget

Tekniksprånget 2014

Som du kanske har läst i våra tidigare nyheter är Kraftkonsult med i Tekniksprånget för att attrahera ungdomar till ingenjörsyrket. Glädjande är att vi just nu har 66 stycken sökande till vårt kontor i Stockholm och tolv till vårt kontor i Söderhamn.2014-05-23  Vi tar på oss eldriftsansvaret

Kraftkonsult har fått ett nytt uppdrag hos Statkraft Sverige AB där vi åtar oss eldriftsansvar vid vindkraftparkerna Ögonfägnaden och Björkhöjden.

Statkraft är störst i Europa inom förnybar energi och Sveriges fjärde största elproducent. Koncernen producerar och utvecklar vattenkraft, vindkraft, gaskraft och fjärrvärme och är en betydande aktör på de europeiska energibörserna. Statkraft har närmare 3 400 medarbetare i mer än 20 länder.

Statkraft Sverige AB är ett helägt dotterbolag till Statkraft AS. Bolaget bildades 2005 efter ett avtal med dåvarande Sydkraft om köp av 50 procent av Graninges produktion.

Under 2007 utökades Statkrafts intressen i Sverige genom ett joint-venture avseende vindkraft tillsammans med SCA. Produktionskapaciteten kommer att bli omkring 2,4 TWh och investeringen beräknas uppgå till 14 miljarder NOK. Det finns även planer på att satsa på vattenkraftsutbyggnad inom ramarna för samarbetet.

Statkraft är sedan nyåret 2009 det fjärde största energiföretaget i Sverige. Statkraft slutförde då en bytesaffär motsvarande 4,4 miljarder euro med tyska E.ON AG.

Björkhöjdens vindpark är belägen ca 1,5 mil sydväst om Ramsele i Sollefteå kommun. Ögonfägnadens vindpark är belägen 3,5 mil väster om Ramsele i Sollefteå kommun.

Vi åtar oss att vara den centrala resursen och den resurs som säkerställer att arbetena sköts på ett säkert och strukturerat sätt under provning, idrifttagning och drift av internnät och ställverk (stationer). I uppdraget ingår följande ansvarsroller:

 • Driftsansvar som i driftsfas innebär att sköta drift och underhåll av ställverk och internnät tills DUC är på plats.
 • Eldriftsansvar under idrifttagning och under provdrift och senare under löpande drift fram tills drifts- och underhållschef är på plats. I uppdraget ingår att sätta rutiner för driftorder- och kopplingssedelhantering under dessa perioder.
 • Kopplingsansvar innan övertagande (projekt till drift) av respektive enhet, ställverk och radialer. I uppdraget ingår att ta emot arbetsbegäran och lämna ut arbetsbevis, tillse att driftorder och kopplingssedlar upprättas i enlighet med fastslagna rutiner samt ansvara för att kopplingar utförs, antingen själva eller via kopplingsbiträden.

Statkraft

Statkraft1Statkraft2


2014-05-16  Dokumentationsutbildning

Kraftkonsult har idag gjort klart med Luleå Energi Elnät AB att vi hjälper dem att fastställa arbetsmetod och -flöde gällande deras nya dokumentationssystem.

Vi planerar att utföra arbetet i augusti 2014 genom vår dokumentationsexpert Margareta Jansson.

Margareta har lång erfarenhet gällande dokumentation då hon varit med och tagit fram dokumentationsrutiner för en av de större aktörerna i Sverige och utbildat i ett av de stora NIS-systemen. Vi ser fram emot ett gott samarbete med Luleå Energi.

Luleå Energi

Margareta Jansson


2014-05-15  Beredning Värmdö

Kraftkonsult har idag tagit en ny affär med Eltel Networks Infranet AB.

Vi kommer i vårt uppdrag att genomföra beredningar på Norrsundet och Björkholmen ute på Värmdö på Vattenfalls nät.

ELTEL


2014-05-02  Kraftkonsult tar sig an uppdraget som nättekniker

Kraftkonsult har skrivit avtal med E.ON som bland annat innebär att bistå E.ON:s beställarorganisation med stöd och hjälp i deras projekt.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Rådgivning till kunder och installatörer m fl i fält
 • Framtagning av offertunderlag till installationshandläggning
 • Beställning av uppdrag av entreprenör genom ärendehanteringssystem
 • Uppföljning av entreprenörs åtagande
 • Handläggning och offerter av anläggningsflyttar
 • Reparationsplanering efter störningar
 • Hantering av påkörd anläggning
 • Hantering av sambyggnadsfrågor lokalt
 • Servisbeställning och dimensionering av serviser

EON

ProjekteringeonProjekteringeon2


2014-05-01  Vi är med i Tekniksprånget

 Tekniksprånget

Pressrelease om Tekniksprånget 2014

Sveriges framtida välfärd är beroende av tillgång till rätt kompetens inom många områden. Enligt SCB kommer det i Sverige att vara brist på över 50 000 ingenjörer år 2030 på grund av stora pensionsavgångar. Enligt EU:s bedömningar kommer det att fattas en halv miljon ingenjörer redan år 2020 i Europa. Ingenjörer spelar en allt viktigare roll i vårt alltmer teknikdrivna samhälle.

Tekniksprånget är en långsiktig nationell satsning med syfte att få fler ungdomar att vilja utbilda sig till ingenjörer. Under fyra månader får de prova på hur livet som ingenjör kan vara hos arbetsgivare inom olika branscher. Tekniksprånget drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på uppdrag av regeringen. Vi (Kraftkonsult i Skandinavien AB) är ett av de företag som valt att öppna dörrarna för ungdomar. Genom att ta emot praktikanter är vi med och bidrar till att säkra återväxten av ingenjörer och bygga morgondagens Sverige.

-För oss är det självklart att ta emot praktikanter från Tekniksprånget. Det är viktigt att ta ett socialt ansvar för ungdomarna i vår region och bidra till att den långsiktiga kompetensutvecklingen i Sverige stärks, säger  Tommy Norgren. Dessutom visar vi upp vår verksamhet för en ung målgrupp som vi annars oftast inte kommer i kontakt med.

I både näringsliv och offentliga miljöer kommer många yrkesområden att drabbas hårt av kompetensbrist. Därför är initiativ för att intressera unga för en teknisk yrkeskarriär nödvändiga. Genom Tekniksprånget får ungdomar som har gått ut gymnasiet och läst matte 4, fysik 2 och kemi 1, chansen att praktisera hos en arbetsgivare under fyra månader.  Målet är att öka intresset och därmed rekryteringen till ingenjörsutbildningarna och att stärka studenternas motivation för en snabbare genomströmning och minskad risk för avhopp.

-Vi räknar med att ta emot två praktikanter under hösten 2014. Genom att ta väl hand om våra praktikanter kan vi knyta långsiktiga och starka band för framtiden och visa upp vår verksamhets alla möjligheter.

Mer information om Tekniksprånget finns på tekniksprånget.se2014-04-16  Välkommen Tommy

Den 1 april tillträdde Tommy Norgren som VD hos oss. Tommy kommer att bidra till ytterligare fokus på kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöfrågor samt arbeta aktivt med att skapa förutsättningar för hållbar tillväxt tillsammans med våra kunder.

Tommy kommer tidigare från ABB och tar med sig sin erfarenhet för att systematiskt arbeta med kvalité-, miljö- och arbetsmiljöfrågor samt arbeta nära kunder för att tillsammans skapa en hållbar tillväxt för båda parter. Enligt Tommy själv kommer Kraftkonsult den närmaste tiden att fokusera på att förbättra kommunikationen internt och externt med målet att skapa transparens gentemot våra medarbetare samt mot våra kunder och leverantörer.

-Vi måste bli bättre på att ställa frågorna "när, var och hur?" för att skapa förutsättningar till att göra rätt från början. Det gäller all kontakt med medarbetare, kunder och leverantörer.

Utöver kommunikation och fokus på kvalité-, miljö- och arbetsmiljö kommer Tommy aktivt att arbeta med flexibilitet, tekniska hjälpmedel och partnerskap.

Tommy Norgren


2014-04-01  Välkommen Andreas

Andreas Söderholm började hos oss den 1 april. Andreas kommer att vara placerad i Söderhamn.

Andreas kommer främst att arbeta med projektledning men även med förstudier samt konstruktion av ställverk och kontrollanläggningar. 

Andreas är en lagspelare som gärna tar ledarrollen och arbetar för att alla i en grupp ska prestera på max. Han gör detta genom att vara ordningsam och tydlig och samtidigt ge sina medarbetare förtroende. Andreas är envis och antar gärna tuffa utmaningar. Han gillar att lösa problem och jobba mot uppsatta mål.

Andreas Söderholm


2014-03-20  EBR-dagarna

Kraftkonsult kommer att närvara på EBR-dagarna i Gävle 20-23 maj.

Vi kommer att ta del av utbudet och ta möjligheten att träffa kunder, såväl gamla som nya. Tveka inte att kontakta oss när du ser någon med Kraftkonsultkläder.

Svensk Energi


2014-03-20  Dokumentationsstöd

Kraftkonsult har i dagarna tagit en affär som går ut på att hjälpa till med insamling och organisering av dokumentation på Bristaverk 2 på uppdrag av Etteplan AB, slutkund Fortum Värme AB.

Uppdraget leds av Margareta Jansson och Göran Olsson. Kraftkonsult hjälper Etteplan och Fortum att definiera och ta emot dokumentation för Bristaverk 2. Efter att dokumentationen har definierats och mottagits kommer vi att bistå med granskning och inläsning i dokumentationssystem. En del av uppdraget består även av att ta fram förslag på hantering av dokumentation för framtiden.

Etteplan

Small


2014-03-12  Välkommen Johan Enström

Johan Enström började arbeta som beredare hos oss den 3 mars. Han finns på kontoret i Söderhamn.

Johan har lång erfarenhet av entrepenadsidan och kommer att bli ett fantastiskt stöd för oss på kontoret i Söderhamn. Johan är metodisk och ser alltid till helheten i utförda uppdrag.

Johan Enström


2014-03-12  Praktikant till Stockholm

Kraftkonsult har i samarbete med Stockholms Tekniska Institut tagit in Serwan som praktikant under tio veckor.

Serwan är före detta specialist inom kommunikationslösningar för infrastruktur och har nu sadlat om till elkraft. Vi hoppas att han ska trivas hos oss under sin praktikperiod.

STI


2014-02-26  Välkommen Johan Lundqvist

Johan Lundqvist började arbeta som beredare hos oss den 17 januari. Han finns på kontoret i Söderhamn.

Johan är en målmedveten beredare med driv som ger allt för att nå goda resultat. I hans nuvarande och tidigare yrken har en stor del av arbetet bestått av möten med nya människor, vilket han tycker är roligt och utvecklande. Johan vill hela tiden förbättra sina kunskaper om branschen och arbetar aktivt för att nå de mål han sätter upp.

Ordning och reda, att ha roligt och att vara trevlig är Johans enkla koncept för framgång.

Johan Lundkvist


2014-02-20  Ramavtal med SVK

I dagarna har vi tecknat avtal med Svenska Kraftnät gällande mark och tillstånd samt dokumentationsadministration.

Vi ser fram emot ett gott och långsiktigt samarbete med Svenska Kraftnät.

SVK


2014-02-20  Beredningsuppdrag åt Rejlers

Samarbetsavtal har tecknats med Rejlers AB gällande beredning.

Vi ser fram emot ett gott samarbete. Vi kommer att bereda en slangförläggning åt Vattenfall i Flyggflö-Flärke samt ombyggnation av befintligt nät i Kroksjö-Björna.

Omfattning vid Kroksjö-Björna är:

 • Ca 7,4 km högspänd friledning
 • 6 st kabelskåp
 • 34 utgåendegrupper
 • 17 abonnenter
Rejlers
4


2014-01-29  Achilles Sellihca certifiering

Achilles har förnyat Sellihca-kvalificeringen med Kraftkonsult i Skandinavien AB. Kvalificeringen är giltig från och med den 29 januari 2014 till och med den 23 februari 2015.

Achilles lanserar leverantörsrevisioner i Norden. Achilleskoncernen utför årligen över 8 000 revisioner inom olika branscher runt om i världen. Revisionen stödjer inköpsorganisationer med hantering av risk kopplad till samhällsansvar, miljö, säkerhet och kvalité. Leverantörer får möjligheten att synliggöra sina styrkor och hur väl de uppfyller satta kriterier. De får även ett bra underlag för att identifiera utvecklingsmöjligheter och skapa rutiner för kontinuerlig förbättring.

Certifikat - Sellica 2014